• Dúhový autobus

          • Vo sťvrtok 26.5.2022 k nám dorazil Dúhový autobus. S autobusárom Hugom deti zažili radostnú cestu okolo sveta. Spoznali nové krajiny a nových kamarátov a zistili, aký je svet pestrofarebný ako dúha. Deti sa počas predstavenia aktívne zapájali a boli súčasťou príbehu.

            Za inšpiratívne predstavenie ďakujem a tešíme sa na nové predstavenie. 

          • Exkurzia - hvezdáreň Hlohovec

          • Dňa 23.5.2022 sa triedy druhého stupňa vybrali na exkurziu do hvezdárne v Hlohovci.

            Mesto Hlohovec ako jedno z mála miest na Slovensku, sa môže pochváliť hvezdárňou a planetáriom zároveň. Observatórium v Hlohovci už vyše 50 rokov vykonáva osvetovú a vzdelávaciu činnosť v oblasti astronómie.

            Observatórium má k dispozícii kvalitnú pozorovaciu techniku. Disponuje druhým najväčším ďalekohľadom na Slovensku. Vo hvezdárni realizovali pozorovania aj naši žiaci.

            Súčasťou hvezdárne je aj planetárium. V sále je umiestnené planetárium,  ktoré umožnilo žiakom vidieť na kopule umelú oblohu, Slnko, Mesiac, planéty, hviezdy viditeľné voľným okom,

            Exkurzia sa nám páčila. Nové poznatky využijeme na vyučovaní biológie, geografie, náboženstva, ale aj na hodiných slovenského jazyka.

          • Návšteva dopravného ihriska

          • Dňa 17.5.2022 žiaci prvého stupňa absolvovali dopravnú výchovu s odborníkmi na dopravnom ihrisku v Galante. Žiaci nadodobudli vedomosti nielen prostredníctvom teórie, ale aj praktickej časti, ktorá sa vykonávala na dopravných prostriedkoch (bicykloch, kolobežkách, odrážadlách) v simulovanej dopravnej premávke na veľkom a modernom dopravnom ihrisku. Dopravné ihrisko bolo vybavené dopravným svetelným signalizačným zariadením (semaformi) na križovatke, železničným priecestím so závorami, digitálnym meraním teploty vozovky a ovzdušia, meraním aktuálnej rýchlosti jednotlivých účastníkov cestnej premávky, svetelným signalizačným zariadením, zvislým a vodorovným dopravným značením, kruhovým objazdom a ostatnými prostriedkami napodobňujúcimi reálne dopravné situácie v  predmetnej oblasti. Aj napriek tomu, že deň začal daždivo, sa počasie napokon umúdrilo a žiaci prežili krásny deň.

          • Beseda so spisovateľkou

          • Vo štvrtok 12.5.2022 do našej školy zavítala pani spisovateľka M. Vrkoslavová - Ševčíková so svojim manželom a kokršpanielom Gordonom. Vždy sa teší na podobné stretnutia. Podľa pani spisovateľky je to vždy iná beseda, iné deti, iná nálada, iné otázky. Lepších spoločníkov ako deti autorka nepozná. Keď ju naši žiaci zasypali množstvom otázok, žiadna z nich nezostala nezodpovedaná a z každej jej odpovede vyžarovala láska k slovu, k životu, k deťom a k zvieratám. Vo veľmi príjemnej a úsmevnej atmosfére sa naši žiaci veľa dozvedeli o jej živote. Pani spisovateľka žiakom predstavila aj svoje knihy napr. Šťastná Ježibaba, Život na štyroch labkách či Čokoládový havkáč. Predstavila tradičné rozprávky v netradičnom spracovaní. Po skončení besedy si žiaci mohli zakúpiť knihy, ktoré im s radosťou podpísala spolu s Gordonom.

          • Oznam o udelení riaditeľského voľna

          • Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods.10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z .z., riaditeľka Základnej školy v Kalinkove

                                                                    u d e ľ u j e

            dňa 18.5.2022 riaditeľské voľno pre žiakov 1. – 8. ročníka z organizačných dôvodov – celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka.

            Žiaci sú automaticky odhlásení zo stravy. Vyučovanie bude pokračovať podľa riadneho rozvrhu hodín 19.5.2022.

                                                                                                           PaedDr. Slavka Turková

                                                                                                               riaditeľka školy

          • Exkurzia v "Bibiane".

          • Dňa 29.4.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili výstavy v Medzinárodnom dome výstavy pre deti. Výstava s názvom "Hlava v hlave" je inšpirovaná knihou Davida Böhma a Ondřeje Buddeuse Hlava v hlavě (Labyrint, 2013 & 2020) a sú v nej použité vizuálne i textové časti knihy. Výstava bola plná interaktívnych prvkov o tejto najdôležitejšej časti ľudského tela – hlave. ŽIaci sa dozvedeli nielen to, ako ju stvárňovali rôzni umelci, ako ju ľudia rôzne nazývajú, ako v hlave vzniká nápad a koľko váži mozog, ale aj to, čo sú vrásky, na čo máme zmysly, aj to, prečo oči nerastú. Dokonca sa hlavu naučiť aj kresliť.

            Pozreli si aj interaktívnu výstavu venovanú hračkám. Prehliadku začali reprodukciou obrazu P. Brueghela. Videli repliky historických hračiek aj súčasné dizajnérske hračky. Šikovnejší mali možnosť navrhnúť si vlastnú hračku.

             

          • Projekt "Tenis do škôl".

          • Projekt „Tenis do škôl“ organizuje Slovenský tenisový zväz v spolupráci s Ministerstvom školstva a Štátnym pedagogickým ústavom. Cieľom projektu je dostať deti ku športu a vybudovať v nich už v mladom veku vzťah k športovej aktivite. Hlavné myšlienky „Tenisu do škôl“ vedú:

            - k zatraktívneniu hodín TV na prvom stupni ZŠ,k motivovaniu detí pravidelne športovať,

            - k umožneniu žiakom oboznámiť sa so základnými zručnosťami tenisu.

            Projekt bol spustený v školskom roku 2008/2009 a nakoľko mal pozitívny ohlas, bol tenis samotný zaradený aj do štátneho a školského vzdelávacieho programu v primárnom vzdelávaní na ZŠ.

            Slovenský tenisový zväz s finančným príspevkom od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR poskytol našej škole v rámci programu základný tenisový balíček (30ks plastových rakiet, 60ks penových lôpt, 1ks rakety pre učiteľov, 15ks detských rakiet, 30ks mäkkých lôpt, 1ks minitenisová sieť, metodický materiál), ktorý bude určený pre výuku tenisu v rámci učebných osnov na hodinách telesnej výchovy žiakov 1.-4. ročníka.

            Trénovanie tenisu je zaradené do vyučovacieho procesu v rámci hodín TSV v ročníkoch 2., 3. a 4. Na hodinách sa nacvičuje správna technika držania tenisovej rakety, práca s loptičkou, odrážanie loptičky rôznymi spôsobmi. 

             

      • Kontakty

        • Základná škola Kalinkovo
        • Školská 194 90043 Kalinkovo Slovakia
        • 55796931
        • Zástupca riaditeľky: Mgr. Daniel Sládek, zastupca@zs-kalinkovo.sk
        • Riaditeľ ZŠ: PaedDr. Slavka Turková , riaditel@zs-kalinkovo.sk, tel. č. 0948 86 76 97
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje