• Vyhlásenie o bezpríznakovosti

          • Vážení rodičia a zákonní zástupcovia.

            Od pondelka vstupuje okres Senec do oranžovej fázy COVID semaforu, preto je potrebné pri nástupe žiaka do školy predložiť vyhlásenie o bezpríznakovosti. Žiak ho môže priniesť v papierovej podobe (tlačivo je zverejnené na webstránke školy) alebo ho môžete podať v elektronickej podobe cez EduPage. Návod, ako to urobiť nájdete v priloženom linku:

            https://help.edupage.org/sk/u2462

            Bez tohto tlačiva žiak nemôže absolvovať vyučovací proces. Ďakujeme

          • Pokyny k plaveckému výcviku v termíne od 20.9.-24.9.2021

          • Plavecký výcvik

            Termín konania: od 20.9.2021 – 24.9.2021 (5 x 2 hodiny)

            Na plavecký kurz priniesť zabalené v batohu (taške):

            - plavky

            - uterák

            - prezuvky k bazénu

            - plavecké okuliare (nepovinné)

            - plavecká čiapka pri dlhých vlasoch, vlasy uviazať do vrkočov, upevniť sponkami

            - pitie

            Žiaci prídu ráno do školy na 7:45 hod. ako na riadne vyučovanie. Ranná ŠKD funguje v pôvodnom režime od 6:30. S pedagogickým dozorom sa žiaci  o 8:30 hod. autobusmi presunú do X-bionicu v Šamoríne. Výcvik trvá do 10:30 hod. Predpokladaný  návrat je o 11:30 hod. (koniec 4. vyučovacej hodiny). Deti sa musia ráno doma naraňajkovať, keďže desiatovať budú až  po návrate z výcviku. Po návrate z výcviku žiaci pokračujú v rozvrhu piatou vyučovacou hodinou.

            Žiaci, ktorí sa nezúčastňujú výcviku, ostávajú v škole. Učia sa podľa rozvrhu.

          • Zdokonaľovací plavecký výcvik pre ročníky 1.-4.

          • Plavecký kurz budeme organizovať pre žiakov 1.stupňa v modernom plaveckom stredisku X-Bionic v Čilistove. Kurz plánujeme od 20.9.2021 do 24.9.2021. Každý deň budú 2 spojené lekcie na zdokonalenie plávania s profesionálnymi trénermi.  Kurz bude prebiehať v rámci doobedného vyučovania, doprava je v cene. V prípade, ak je rodič poberateľom dávok v hmotnej núdzi, je možné požiadať riaditeľku školy o odpustenie poplatku, alebo jeho časti.

            Cena 10 lekcií (5x2 lekcie) s dopravou je 60 eur. Záujem zisťujeme pomocou funkcie ANKETA na edupage. V prípade, že máte záujem o kurz, ale máte problém s odoslaním ankety- stačí ak na ZRPŠ prinesiete 60 eur a vyplníte prihlášku u triednej učiteľky.

          • Triedny aktív ZRPŠ

          • Vážení rodičia, dňa 13.9.2021 sa uskutoční TA ZRPŠ prezenčnou formou o 17:00. Ročníky 2. a 4. budú v klutúrnom dome, ostatné ročníky v hlavnej budove školy. Tešíme sa na vašu účasť.

          • Slávnostné otvorenie nového školského roka

          • Nový školský rok sme slávnostne otvorili pred budovou školy dňa 2.9.2021.

            V priateľskej atmosfére sa stretli starí i noví vyučujúci so svojimi žiakmi. Najmä menších žiakov prišli podporiť aj rodičia.

            Všetkých prítomných privítala pani riaditeľka PaedDr. Emerita Holeková krátkym príhovorom, v ktorom okrem praktických informácií vyslovila nádej v čo najpokojnejší priebeh školského roka. Po tomto príhovore pozdravila prítomných svojím recitačným umením žiačka 5. ročníka Hanka Oroszová.

            Po tomto úvode prišli na rad naši noví prváci, ktorých privítala a slávnostne pasovala za nových žiakov triedna učiteľka PaedDr. Slávka Turková. Odvážnym prvákom zaželala veľa šťastia a odvahy, aby sa do školy vždy tešili.

            Na záver sa zúčastneným prihovoril pán starosta Jozef Konrád, ktorý učiteľom poprial pevné nervy a poďakoval za zvládnutie predchádzajúceho školského roka.

            Dúfajme, že školský rok 2021/2022 zvládneme všetci čo najlepšie a najmä v plnom zdraví.

          • Zabudnuté veci žiakov z minulého školského roka - straty a nálezy

          • Milí rodičia, na priložených fotografiách vidíte osobné veci žiakov, ktoré nám ostali v škole po ukončení školského roka. Ide najmä o veci žiakov z I. stupňa. Ak medzi nimi nájdete niečo, čo vám doma chýba, máme to pre vás do konca budúceho týždňa odložené v budove školy.

          • Antigénové samotestovanie žiakov- informácie pre rodičov

          • Harmonogram vydávania antigénových testovacích sád pre žiakov – informácie pre rodičov

            Domáce samotestovanie je dobrovoľné. Rodič sa rozhodne, či má záujem prevziať ZADARMO testovaciu súpravu.

             Možnosť antigénového samotestovania v domácom prostredí môžu využiť všetci žiaci, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Antigénové samotesty sú balené v krabiciach po 25 kusov a sú k nim extra pribalené sterilné odberové tyčinky na výter z prednej časti nosa v počte 25 kusov (na tzv. nazálny výter) na vykonanie samotestu. Každý žiak základnej a strednej školy a špeciálnej školy, ktorého rodič prejaví záujem, teda dostane 1 sadu 25 ks testov na domáce samotestovanie (1 balenie – sada - krabica) a k tomu 25 ks sterilných odberových tyčiniek na výter z prednej časti nosa (na tzv. nazálny výter). Pri testovaní dvakrát týždenne bude sada antigénových samotestov postačovať približne na obdobie 12 týždňov. Pokiaľ sa rodičia rozhodnú využiť možnosť domáceho samotestovania žiakov, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy, alebo kedykoľvek keď žiak prejavuje jeden z príznakov ochorenia COVID-19. Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva SR a je uvedený aj nižšie v dokumente. Obsah sady (krabica): Balenie: (balenie po doplnení extra odberových tyčiniek je možné využiť na samotestovanie v zmysle rozhodnutia Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR č. UNMS/02120/2021-801 – 004194/2021 zo dňa 22. 3. 2021) - testovacia platnička – 25 ks - skúmavka s roztokom – 25 ks - vrchnák s kvapkadlom – 25 ks - rýchly návod (na nosohltanový výter – nie je určený na samotestovanie) – 1 ks – NEPOUŽÍVAŤ – návod na použitie formou samotestovania je uvedený nižšie v tomto dokumente - návod na použitie (na nosohltanový výter – nie je určený na samotestovanie) – 1 ks – NEPOUŽÍVAŤ – návod na použitie formou samotestovania je uvedený nižšie v tomto dokumente - sterilná odberová tyčinka dlhá (na nosohltanový výter – nie je určená na samotestovanie) – 25 ks - NEPOUŽÍVAŤ Položka dodávaná extra: - sterilná odberová tyčinka na výter z prednej časti nosa tzv. nazálny výter (určená na samotestovanie) – 25 ks – POUŽIŤ na odber vzorky samotestovaním (táto odberová tyčinka je použitá aj v inštruktážnom videu) Návod na použitie pre samotestovanie: 1. Sprievodca pre samotestovanie:

            https://www.health.gov.sk/Clanok?Hlavna-sprava-COVID-19

            link na priame stiahnutie súboru: https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/Sprievodcasamotestovanie-Covid-19.pdf 2

            Návod na použitie pri samotestovaní:

            https://www.health.gov.sk/Clanok?Hlavna-sprava-COVID-19

            link na priame stiahnutie súboru: https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/samodiagnostickytest-navod-na-pouzitie.pdf 3.

             súčasťou sprievodcu aj návodu na použitie je QR kód, po naskenovaní ktorého sa zobrazí krátke inštruktážne video ako vykonať samotestovanie:

            Dôležité upozornenie: • Antigénové samotesty sa poskytujú výlučne za účelom diagnostiky ochorenia COVID-19 žiaka, ktorému sú určené. • V prípade, ak prevzaté antigénové testy nebudú použité, pričom zároveň nedošlo k ich znefunkčneniu (napr. rozbaleniu), je rodič povinný vrátiť tieto samotesty škole. Škola ďalej vráti antigénové samotesty okresnému úradu. • V prípade, ak preberajúci antigénové testy použije na iný ako dohodnutý účel, je povinný vydať bezdôvodné obohatenie formou finančného plnenia, ktorého výška sa vypočíta ako súčin počtu odovzdaných antigénových testov a trhovej ceny jedného antigénového testu.

            Rodičia nehlásia škole záujem o testy. Ak neprevezme v uvedených časoch svoju sadu, škola ju automaticky vráti na okresný úrad. Ak sa rodič rozhodne sadu prevziať, potvrdí podpisom prevzatie.

            Čas a miesto prevzatia testov pre potreby žiakov ZŠ Kalinkovo:

              dátum                čas                                 miesto

            2.9.2021         8,00 – 10,30         okienko pri vstupe do hlavnej budovy

            3.9.2021         6,30  –  8,00         okienko pri vstupe do hlavnej budovy

            3.9.2021        12,00 – 15,00        zvoniť do riaditeľne

             

             

          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • Prosím čítajte pozorne, tešíme sa na vás!

            Otvorenie školského roka 2021/2022

            Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022 dňa 2.9.2021 vo štvrtok

            Otvorenie šk. roka bude prebiehať nasledovne:

            • nástup žiakov 1. až 8. ročníka je o 8,30 hod. na školskom dvore,
            • po ukončení programu žiaci ročníkov 3.,5., 6., 7., 8. odchádzajú v sprievode triednych učiteľov do svojich tried, žiaci 2. a 4. ročníka odchádzajú v sprievode triednych učiteľov do kultúrneho domu
            • žiaci 1. roč. vstupujú do školy iba s jedným rodičom. Po otvorení šk. roka si žiakov a rodičov odvedie do triedy triedna učiteľka, kde rodičia dostanú všetky potrebné informácie. Ukončenie o 10,30 hod.
            • žiaci 2.8. roč. končia o 10,15 hod.

            V tento deň nie je zabezpečený obed ani prevádzka ŠKD. Ak máte záujem o stravovanie od 3.9., je potrebné to nahlásiť vedúcej školskej jedálne osobne v KD 2.9. medzi 7:00 a 13:00 alebo telefonicky na 0902/544555 priamo u p. Konrádovej.

            Vstup do areálu školy (exteriér) je povolený bez prekrytia horných dýchacích ciest.  V interiéroch školy sú  pre všetkých  naďalej povinné rúška. Výnimku budú mať iba žiaci počas telesnej výchovy a v ŠKD pri športových aktivitách, pokiaľ bude škola a okres SC v zelenej farbe.

            Pokyny k organizácii dňa  3.9. 2021-piatok

            • Prehlásenie o bezpríznakovosti (tlačivo je na stiahnutie na stránke školy) je potrebné pri nástupe odovzdať triednemu učiteľovi. Počas slávnostného otvorenia školy si ho môžete aj vyzdvihnúť od učiteľa a poslať vypísané 3.9.
            • vyučovanie začína o 7,45 hod. Žiaci 2. a 4.ročníka už prichádzajú priamo do kultúrneho domu, vstupovať sa môže od 7,30 (toto sa týka žiakov 2. a 4.ročníka, ktorí nebudú navštevovať rannú ŠKD v hlavnej budove)
            • ranná prevádzka ŠKD je od 6,30  do 7,30 v hlavnej budove pre ročníky 1.4. (odprevádzanie žiakov 2.a 4.ročníka do KD bude zabezpečené pedagogickým zamestnancom školy o 7,30)
            • poobedná prevádzka ŠKD je do 16,30 . Stravovanie prebieha v kultúrnom dome, ale ŠKD bude v hlavnej budove. Vyzdvihovanie žiakov z ŠKD bude v hlavnej budove pre všetkých žiakov , v čase od 15,00 do 16,30
            • vyučovanie na 1. stupni končí 4. vyučovacou hodinou o 11,30 ,
            • vyučovanie na 2. stupni končí 5. vyučovacou hodinou o 12,25

            Rozvrh hodín- žiaci ho dostanú 3.9. a vyučovať sa bude podľa neho od pondelka 6.9.2021.

          • Pomôcky a zošity - čo kúpiť, pripraviť žiakovi na začiatku školského roka

          • Milí rodičia, mnohí sa pýtate, čo žiakom nakúpiť na začiatok školského roka.

            Pre žiakov ročníkov 2.- 8. nevyžadujeme žiadne špeciálne pomôcky. Potrebné učebnice  zabezpečí škola z dotácie ministerstva školstva. Pre niektoré ročníky a predmety štát nezabezpečil učebnice, čo budeme čiastočne kompenzovať bezplatným zapožičaním z iných škôl. Pracovné zošity objedná škola v súlade s platným štátnym vzdelávacím programom - na niektoré budú prispievať aj rodičia (presné sumy sa dozviete na ZRPŠ). Zošity nenakupujte vopred, jednotliví vyučujúci budú vždy na úvodnej hodine žiakom oznamovať, aký zošit sa bude používať. 

            Základné školské potreby - aktovka, úbor, písacie potreby, rysovacie potreby, prezuvky - tak ako po minulé školské roky. 

          • Zoznam pomôcok do 1. ročníka


          • Zoznam pomôcok do 1. ročníka

             

            Zošity:  č. 511 s pomocnou linkou (5ks)

                          č. 512 (3ks)

                          č. 513 (2 ks)

                          č. 520 (3ks)

                          č. 420 (veľký čistý zošit)

                          č. 624( slovníček), žiacka knižka, notový zošit

             

            Ďalšie pomôcky:  farbičky ideálne hrubé, voskové pastelky, lepidlo – disperzné (napr. Wurstol) aj tyčinkové, nožnice (oblé), temperové farby,  štetec plochý č. 10, okrúhly č. 6, plastelína, farebný papier, výkresy malé –A4 (30ks), veľké výkresy A3 (20ks), obaly na zošity a učebnice pre prvý ročník objedná škola hromadne, atramentové pero TORNADO (3 ks),  ceruzky č. 1 – mäkké (3ks), guma, strúhadlo, pravítko dlhé, pohár na vodu (môže byť i plastový téglik – od jogurtu), kancelársky papier A4 50 ks. Výtvarné pomôcky zabaliť napr. do škatule od topánok.

            TEV: úbor – tepláková súprava, tričko, ponožky, krátke nohavice, tenisky (S BIELOU  SVETLOU PODRÁŽKOU – nie čiernou!) + jedny tepláky na prezlečenie do ŠKD.

            Iné pomôcky: – hygienické vreckovky ideálne vyťahovacie 2 ks, vlhčené utierky 1 ks..  Plastová skladačka s písmenami https://www.megaknihy.sk/ (pomôcka č.1 cca 6 €) .Všetky pomôcky označiť menom a priezviskom.

            Pomôcka č.1

            https://img-cloud.megaknihy.sk/290502-large/e03eec756f17a22e146ec1761a4636ae/abeceda-skladacka-s-pismenky-a-cisly-plast-v-krabici-31x13x4cm.jpg

             

            Prezuvky:  uzatvorené prezuvky s bielou podrážkou označené menom a uložené vo vrecku (tiež označené menom)

          • Krásne prázdniny prajeme!

          • Po ťažkom roku sme sa dočkali letných prázdnin.. prajeme vám príjemný oddych! Počas prázdnin môžete v úradných veciach komunikovať s vedením školy e-mailom: zs.kalinkovo@gmail.com. 

          • Pokyny a informácie pre rodičov ohľadom záveru školského roka

          •  

             

            Posledná aktualizácia 16:42. Na základe odpovede pani epidemiologičky z RÚVZ oznamujeme, že:

            • nakoľko pozitívne testovaný žiak bol naposledy v škole 22.06.2021 a na teste 25.06.2021, tak sa nariaďuje len sledovanie zdravotného stavu žiakov a zamestnancov (karanténa sa nenariaďuje),
            • zároveň upozorňujeme  rodičov, že treba dodržiavať protiepidemické opatrenia a pri výskyte príznakov vyhľadať lekára, 
            • žiaci môžu prísť od zajtra do školy aj ŠKD, ak rodič má záujem. V prípade, že dieťa nepríde, bude jeho neúčasť automaticky ospravedlnená 
            •  vysvedčenia si môžete vyzdvihnúť v kancelárii školy, vždy medzi 8:00 a 14:00 v dňoch 30.6., 1.7., 2.7., alebo telefónom (e-mailom) sa dohodnite s RŠ, kedy chcete prísť- toto sa týka žiakov, ktorých si rodičia preventívne nechajú posledné dni doma

            Posledná aktualizácia 16:20 - ešte stále sa nám nepodarilo dostať relevantnú odpoveď z RÚVZ.

            Vážení rodičia, počas víkendu sme dostali informáciu od zákonných zástupcov jedného žiaka/žiačky z prvého ročníka, že dieťa bolo testované na covid19 s pozitívnym výsledkom (aj rodičia).Dúfali sme spolu s vami, že už tento školský rok dokončíme bez covidových udalostí, bohužiaľ musíme reagovať na vzniknutú situáciu. Žiaci 1. a 3.ročníka ( a žiaci 4.ročníka, ktorí boli v dňoch 21. a 22. v ŠKD) ostávajú doma. 

            Spoliehame sa zatiaľ na vlastný výklad nariadení a vyhlášok, pretože sa nám doteraz nepodarilo skontaktovať s pracovníčkou RÚVZ, ktorá nám má poskytnúť informácie. Predpokladáme, že nakoľko medzi posledným priamym kontaktom 22.6. a odobratím biologického materiálu na PCR test žiaka/žiačky dňa 25.6. ubehlo viac ako 48 hodín, tak nebude potrebná 14 dňová karanténa. Ale je to len náš výklad! Počkajme si na oficiálne rozhodnutie RÚVZ...správu budeme aktualizovať. Dovtedy prosím postupujte opatrne a správajte sa tak, ako keby  bolo vaše dieťa v karanténe. riaditeľka školy E.Holeková

          • Koncoročný výlet

          • Školský rok sa končí, známky sú uzavreté, vonku je horúco, v triedach dusno. Ideálny čas vyraziť na výlet a nazbierať nové zážitky. Všetky ročníky okrem druhákov sme tento slnečný deň strávili na futbalovom ihrisku SFC Kalinkovo.  Futbal, vybíjaná, plážový volejbal, všetci sme aktívne utužovali kolektívy a kamarátstva.  Vďaka p. Szijjartovi sme si mohli overiť aj naše  strelecké schopnosti strelbou z luku a paintballovej pištole.  Atmosféra bola skvelá, nálada výborná, bavili sa žiaci aj učitelia. Všetci sme si tento deň užili a s novými zážitkami sa vrátili domov. Na tento deň budeme radi spomínať. Mgr Jana Hrazdílková

             

          • Talenty sa našli!!

          • ZŠ Kalinkovo má talent!

            Dňa 23. júna sa uskutočnila historicky prvá prehliadka talentov našej školy – ZŠ Kalinkovo má talent. Touto akciou niekoľko dní žila celá naša škola. Celé podujatie mala na starosti pani psychologička Mgr. Nika Šablatúrová, ktorá oslovila žiakov, ktorí sa venujú zaujímavým záľubám, aby predstavili svoj talent a dali o sebe vedieť. Veľmi dobre sa zhostili úlohy moderátoriek žiačky z organizačného tímu Vaneska Gavaľová, Natália Dubeňová a Linda Hrnčiarová. Po úvodných slovách zazneli prvé tóny piesní, ktoré vystriedala recitácia, nechýbali ani športové výkony s loptou a mnoho iného. V kategórií výtvarné umenie sa do rozhodovania zapojili všetci žiaci a rozhodli, že kategóriu vyhrala kresba Rebeky Jandorfovej. Spomedzi vystúpení vybrali to najlepšie, recitáciu Hanky Oroszovej, učitelia. Víťazi aj účastníci boli odmenení nie len zážitkom, ale aj hodnotnými cenami. Za celú vydarenú akciu poďakovanie patrí nielen pani psychologičke, ale aj dievčatám z organizačného tímu: Natálii Dubeňovej, Vaneske Gavaľovej, Linde Hrnčiarovej, Táničke Juranyiovej, Emke Kónyovej a Adriane Pilárikovej. Veríme, že toto podujatie sa stane tradíciou v našej škole.

          • Teplo, teplejšie, najteplejšie...

          • Z dôvodu extrémnych horúčav upravujeme vyučovanie od 22.6. do 24.6. , vyučovacie hodiny budú odučené podľa platného rozvrhu, ale budú trvať 30 minút. Od 25.6. do 29.6. bude vyučovanie skrátené tak, že žiaci 1.stupňa budú jednotne končiť o 11:30 a žiaci 2.stupňa 12:00. 

            ŠKD a školská jedáleň fungujú v riadnom režime. 

            Dňa 30.6.2021 budú v rámci triednických hodín vyhodnotené výchovno-vzdelávacie výsledky a správanie žiakov v školskom roku 2020/2021 nasledovne. Príchod žiakov 7:30-7:40. Odchod žiakov 1.stupeň o 9:30 a 2.stupeň o 9:30. V posledný deň funguje aj ŠKD v skrátenom režime do 13:00. Žiaci, ktorí sú prihlásení na obed, môžu prísť obedovať do školskej jedálne medzi 11:00 a 11:30. 

            V prípade nejasností sa obráťte s dôverou na triednych učiteľov. E. Holeková

          • Novinky z talentu!

          • Milí naši žiaci,

            tešíme sa vášmu veľkému záujmu o udalosť ZŠ Kalinkovo má talent!

            Pripomíname, že tí ktorí sa na akciu prihlásili so svojou kresbou ju musia odovzdať pani psychologičke najneskôr do 21. júna.

             

            Všetkým ostatným držíme palce pri nácviku a príprave.

            Nezabudnite, že prvý spoločný nácvik sa bude konať už 21. júna (doobeda).

             

            Organizačný tím ZŠ Kalinkovo má talent

          • Cyklopiatky tretiakov

          • Naši tretiaci sa rozhodli užiť si dobré počasie a prírodu v okolí školy na učenie. Nielen telesná výchova a výtvarná výchova sa lepšie učí pod holým nebom! 

          • MDD - 1.A

          • MDD 1. ročník.

            V tento špeciálny deň naši prváci súťažili v skupinách v športových súťažiach. Za šikovnosť a odvahu ich čakali diplomy, sladká odmena a darček. Užili sme si veľa zábavy.

          • Na návšteve u včeličiek

          • Druháci sa na prvouke učia o prírode. Ale o koľko zaujímavejšie je učiť sa priamo - zážitkovo. Ná návšteve u včelára sa oboznámili so stavbou tela včiel a s procesom tvorby medu. Zaujímavé bolo dozvedieť sa priamo od včelára, prečo treba včeličky chrániť. Keďže si deti mohli produkty včiel aj ovoňať a ochutnať- veríme, že si nadobudnuté vedomosti a skúsenosti zachovajú dlhšie, ako keby sa o význame včiel učili iba z učebnice. Ďakujeme pánovi Amberskému, že umožnil deťom návštevu a pútavo im porozprával o živote v úli!

          • MDD - vychádzka za zmrzlinou...

          • . Tento rok sme oslávili medzinárodný deň detí spoločnou vychádzkou. Žiaci 3.-7.ročníka sa vybrali spolu na dlhú vychádzku, počas ktorej si mohli voľne "poklebetiť", utužovať priateľstvá a na konci cesty dostali aj osviežujúcu odmenu- zmrzlinu! Prváci a druháci zas mali športové hry a súťaže na školskom dvore. Všetkým deťom sveta prajeme, aby sa mali dobre počas celého roka, nielen na MDD!

    • Kontakty

      • Základná škola Kalinkovo
      • Školská 194 90043 Kalinkovo Slovakia
      • 55796931
      • Zástupca riaditeľky: Mgr. Daniel Sládek, zastupca@zs-kalinkovo.sk
      • Riaditeľ ZŠ: PaedDr. Slavka Turková , riaditel@zs-kalinkovo.sk, tel. č. 0948 86 76 97
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje