• Vianoce u prváčikov

          • Blíži sa nám koniec roka a my sme sa už rozlúčili so šlabikárom 1. časť.

            Deti sa takto krásne naučili básničky  a vinšovačky k Vianociam.

            Pri teplom čajíku a chutnom občerstvení, za čo ďakujeme aj rodičom sme si užili Vianočnú atmosféru v našej triede.

            Dúfam, že vás trochu roztancujeme.

            Tr. učiteľka T. Hubičková

          • Oznam o prázdninách, nástup do školy

          • Podrobné informácie- viď link nižšie

            Vážení rodičia, oznamujeme vám, že minister školstva rozhodol o zmene v organizácii vianočných prázdnin nasledovne: 

            • prázdniny sa začínajú 21.12.2020 pondelok, posledný deň školského vyučovania je 18.12.2020 piatok
            • prázdniny končia 8.1.2021 v piatok
            • prvý deň školského vyučovania bude 11.1.2021 v pondelok

            Polročné prázdniny v termíne 1.2.2021 sa neuskutočnia. Školské vyučovanie v 2.polroku školského roka sa začína 1.2.2021 v pondelok. 

            Podmienky, za akých sa budú môcť žiaci vrátiť do školy budú zverejnené na stránke školy.

            V dňoch 17. a 18. decembra prebieha zber údajov indikatívneho záujmu rodičov o testovanie v januári. Zatiaľ sa to týka žiakov 2.stupňa. 

            Škola momentálne čaká na rozhodnutie starostu obce - ako zriaďovateľa školy, ako a kedy zabezpečí testovanie. Zriaďovateľ rozhodne, kde a kedy zriadi mobilné odberové miesto- MOM. V tomto procese predloží žiadosť s príslušnými prílohami na regionálny úrad verejného zdravotníctva a ďalšie potrebné procesy. Vedenie školy nemôže konať svojvoľne bez príkazu a inštrukcií zriaďovateľa, preto je nutné, aby sme počkali na vyjadrenie obce a spoločne zabezpečili vyučovanie v novom kalendárnom roku. 

            Podrobné podmienky tu: https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021/

             

             

             

          • Aj takto môžeme pomáhať...

          • Zavítali k nám Vianoce a s nimi zimné sychravé počasie. Vianoce vnímame ako čas pokoja a hojnosti. Sú však tvory, ktoré pociťujú v zimnom období nedostatok. Naši tretiaci sa preto rozhodli vytvoriť jedlé vianočné ozdoby pre vtáctvo, ktoré neodletelo do teplých krajín. Prikrmovanie vtáctva má edukačný význam, pretože vieme, že vtáci by zimu dokázali prežiť aj bez nutnosti prikrmovania. Na hodine prírodovedy sa dozvedeli, pre ktoré vtáky chystajú hostinu. Na slovenskom jazyku si napísali recept na prípravu jedlých ozdôb. Samotné ozdoby si vytvorili na hodine pracovného vyučovania. Už len sledovať, ako k nám budú chodiť vtáčatá na hostinu.

          • ZMENA- individuálne konzultácie 2.stupeň

          • Vážení rodičia, milí žiaci

            na základe nových rozhodnutí vlády a hygienikov nie je možné pokračovať v pomocnom servise, ktorý poskytujeme žiakom 2.stupňa formou osobných stretnutí s pedagogickými a odbornými zamestnancami školy. Nie je dovolené ani vstupovanie žiakov 2.stupňa do areálu školy až do odvolania. Nakoľko zároveň zabezpečujeme aj výchovno- vzdelávací proces na 1.stupni spolu s prevádzkou ŠKD, hľadáme riešenia, ktoré dokážeme personálne zabezpečiť. Všetky plánované konzultácie pre žiakov 2.stupňa budú prebiehať on-line formou. Konkrétni žiaci dostanú informácie od svojich triednych učiteľov a odborných zamestnancov školy. Používať budeme v závislosti od situácie platformu ZOOM, mailovú a telefonickú komunikáciu. Sledujte ďalej webstránku školy.

            V Kalinkove, dňa 8.12.2020

             

          • Koľko lásky sa zmestí do škatule....

          • Potešili sme tých, ktorí nečakali darček Tento rok sa naša základná škola zapojila do celoslovenskej výzvy “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok”. Tento projekt už tretí rok vyzýva všetkých ochotných ľudí, aby naplnili krabice od topánok maličkosťami, ktoré na Štedrý deň potešia babičku alebo deduška v domove dôchodcov. V rámci tohto zmysluplného projektu sme sa aj my rozhodli urobiť radosť babičkám a deduškom. Žiaci naplnili krabice od topánok maličkosťami, ktoré potešili, zahriali pri srdci a vyčarili im tým úsmevy na tvárach. Viacerí žiaci, rodičia a pedagógovia sa pre tento projekt úprimne nadchli a v krabičkách nechali kúsok seba. Veríme preto, že táto akcia mala zmysel nie len pre dôchodcov, ale aj pre našich žiakov, ktorých aj takotou formou vedieme k hodnotám, ktoré sú v živote skutočne dôležité - v týchto časoch navyše ešte o čosi dôležitejšie… V mene babičiek a deduškov ďakujeme všetkým, ktorí pridali ruku k dielu a zapojli sa tak do tejto krásnej a hodnotnej akcie!

          • Vyučovanie do Vianoc...

          • Oznam rodičom a žiakom školy:

            Vážení rodičia, milí žiaci! V posledných dňoch sme realizovali prieskum záujmu rodičov o rozsiahlejšie konzultácie v období pokračujúceho dištančného vzdelávania. Na základe usmernení ministerstva školstva naďalej zostáva vyučovanie prezenčnou formou  na druhom stupni základných škôl prerušené. Naša škola poskytuje osobné konzultácie žiakom prostredníctvom vyučujúcich a inkluzívneho tímu. Školská psychologička poskytuje poradenstvo rodičom aj žiakom ako prevenciu nežiadúcich dôsledkov sociálnej izolácie. Žiaci dostávajú podporný servis k zvládnutiu dištančného vzdelávania- pedagogickí zamestnanci školy poskytujú konzultácie mailom, telefonicky a aj osobne. Škola realizuje tieto aktivity najmä s ohľadom na žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Každý žiak alebo rodič môže požiadať prostredníctvom triedneho učiteľa o pomoc, ktorú poskytujeme adresne, ušitú na mieru žiakovi. Môžete sa obrátiť aj priamo na inkluzívny tím školy- školského špeciálneho pedagóga, školského psychológa alebo riaditeľku školy. 

            Ako iste viete, v tomto čase  školy ťažko plánujú, pretože sa často menia inštrukcie z vyšších orgánov. Od 7.12.bude vyučovanie online formou prebiehať naďalej bez zmien pre žiakov 2.stupňa. Žiaci 1.stupňa chodia do školy bez zmien a učia sa prezenčne. Predpokladáme, že v tomto režime budeme fungovať minimálne do Vianoc. Vianočné prázdniny začínajú 23.12.2020 v stredu a končia 7.1.2021. Vyučovanie sa začne 8.1.2021 v piatok (ešte nie je isté, akou formou) V prípade zmien vás budeme informovať. Krásny adventný čas vám želá kolektív ZŠ Kalinkovo

          • Potešte niekoho, kto nečaká darček

          • ​​​​​​Zapojte sa s nami do celoslovenskej výzvy a potešte niekoho kto nečaká darček. Naplnte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré môžu potešiť babičku alebo deduška v domove dôchodcov. Môže to byť jediný darček, ktorý tento rok dostanú, preto vložte do krabice aj kúsok svojho srdca! Môžete do krabice vložiť pozdrav, venovanie, kresbu alebo drobnosť čo poteší. 


            Zabaľte zvlášť spodok a vrch krabice (aby sa dala skontrolovať) a odovzdajte do 4.12. pani psychologičke, ktorá krabice odnesie do najbližieho zberného miesta. 


            Pre viac info kliknite na: https://www.kolkolasky.sk/ 


            Ďakujeme. 


            https://www.kolkolasky.sk/wp-content/uploads/2020/11/Kolko-Lasky-letak-2020.jpg



          • Tvoríme v ŠKD

          • V poobedných hodinách sa častokrát náš detský klub premení na kreatívnu dielničku. Žiaci sú naozaj plní nápadov a tvorivého elánu. Zopár prác vytvorených zručnými ručičkami našich žiakov si môžte pozrieť v priložených fotografiách.

          • Projektové vyučovanie na prírodovede

          • Na téme jednoduché stroje sme sa venovali témam: páka, naklonená rovina, kladka a ozubené koleso. Naši šikovní štvrtáci spolu so svojimi šikovnými rodičmi vyrobili ukážkové kladky. Každý poňal svoj projekt svojsky a originálne. Takéto nápadité typy kladiek sme si mohli na hodine prezrieť a vysvetliť si ich funkciu.

          • Riaditeľské voľno 16.11. 2020 v pondelok

          • Z organizačno-prevádzkových dôvodov dňa 16.11.2020 udeľujem žiakom riaditeľské voľno. Vzťahuje sa na všetkých žiakov školy vrátane žiakov, ktorí sa vzdelávajú dištančne. Riaditeľka školy E. Holeková

          • Mimoriadne jesenné prázdniny a ďalšie vzdelávanie od 10.11.2020

          • Oznamujeme, že v dňoch 6.11.2020 v piatok a 9.11.2020 v pondelok budú mimoriadne jesenné prázdniny pre všetkých žiakov školy nariadené Ministerstvom školstva SR. Vyučovanie sa začína 10.11.2020 v utorok. 

            Žiaci prvého stupňa, t.j. ročníky 1.-4. pokračujú v riadnom navštevovaní školy podľa platného rozvrhu. Žiaci 2.stupňa, t.j. ročníky 5.-7. pokračujú v dištančnej forme vzdelávania z domu. Upozorňujeme, že žiaci boli prostredníctvom triednych učiteľov informovaní o úpravách rozvrhu (navýšenie online hodín), ktoré platia od 10.11.2020. Zároveň vedenie školy žiada rodičov, aby dohliadali na svoje deti, ich dochádzku, prihlasovanie sa na online vyučovanie, nakoľko žiaci budú hodnotení aj na základe týchto priebežných podkladov na hodnotenie na polročné vysvedčenia. Zároveň škola vedie evidenciu "dochádzky" žiakov, ktorá bude riadne započítaná do polročnej dochádzky v školskom roku 2020/2021. Pre ospravedlňovanie žiakov platia rovnaké pravidlá ako pri prezenčnom vyučovaní v zmysle platného Vnútorného poriadku školy. Vyučovanie bez ohľadu na formu je povinné v zmysle zákona. V prípade, že škola má podozrenie na zanedbávanie povinnej školskej dochádzky, je povinná hlásiť túto skutočnosť na príslušné úrady. 

          • Organizácia výchovy a vzdelávania od 26.10.2020. Prechod na dištančné vzdelávanie (žiaci II.stupňa).

          • Usmernenie – organizácia výchovy a vzdelávania od 26.10.2020

             

             

            Vyučovanie žiakov I. stupňa

             

            1. Žiaci I. – IV. ročníka budú mať vyučovanie podľa riadneho rozvrhu (prezenčná forma).
            2. Žiaci sa vyučujú v kmeňových triedach, nedochádza k miešaniu žiakov z jednotlivých tried.
            3. Vyučovanie telesnej a športovej výchovy a hudobnej výchovy sa realizuje teoretickou formou.
            4. ŠKD je v prevádzke do 16,00 hod. Ranná ŠKD naďalej nie je v prevádzke.
            5. Žiaci nosia vo všetkých vnútorných priestoroch školy rúško (prekryté horné dýchacie cesty), aj v exteriéri školy.
            6. Žiaci 3. ročníka sa presťahujú z kultúrneho domu do hlavnej budovy ZŠ.

             

            Vyučovanie žiakov II. stupňa

             

            1. Žiaci V. – VII. ročníka budú mať dištančný spôsob vyučovania podľa upraveného rozvrhu. Žiaci sa budú dištančne vzdelávať: V. ročník – 10hod./týždenne, VI. – 11hod/týždenne, VII. ročník: 13 hod./týždenne.
            2. Dištančné vzdelávanie a zadávanie úloh bude prebiehať prostredníctvom platformy ZOOM. Je dôležité, aby rodičia pravidelne sledovali svoje mailové schránky a webovú stránku školy. 
            3. Žiak môže požiadať vyučujúceho o individuálnu konzultáciu prostredníctvom elektronickej komunikácie.
            4. Učiteľ dodržiava požiadavku primeranosti.
            5. Žiaci sú povinní komunikovať s učiteľmi a rešpektovať ich pokyny. Sú povinní študovať zaslané materiály, vypracovať zadania, posielať učiteľom výsledky riešení a podobne. Online vyučovanie je pre žiaka povinné. Neúčasť na online vyučovaní musí zákonný zástupca ospravedlniť vyučujúcemu. Neprítomnosť žiaka na online vyučovaní sa zapíše ako absencia do triednej knihy.
            6. Učiteľ poskytne žiakom primeranú spätnú väzbu vo forme slovného zhodnotenia alebo jednoduchých vopred dohodnutých pravidiel. Zvláštnu starostlivosť venuje žiakom so ŠVVP -  inkluzívny tím. V prípade potreby kontaktujú vedúcu inkluzívneho tímu  Mgr. Ivanu Gallé mailovou cestou.
            7. Triedni učitelia sú povinní monitorovať stav dištančnej formy vzdelávania vo svojej triede, komunikovať, spolupracovať s ostatnými vyučujúcimi a v rámci možností riešiť problémy spoločne.
            8. V prípade neodkladných problémov týkajúcich sa vzdelávania sú žiaci povinní kontaktovať svojho triedneho učiteľa, resp. konkrétneho vyučujúceho.
            9. Žiaka, ktorý nereaguje na dištančné vzdelávanie, bude kontaktovať vyučujúci alebo vedenie školy a zistí príčinu. 
            10. Žiaci a učitelia sú povinní každý deň kontrolovať svoju emailovú schránku a sledovať aktualizácie na webovej stránke školy.

             

             

            Jesenné prázdniny

             

            1. Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR sa v tomto školskom roku mení termín jesenných prázdnin a to nasledovne: 

            30. 10. 2020 (piatok)

            2. 11. 2020 (pondelok)

            6. 11. 2020 (piatok) 

            9. 11. 2020 (pondelok)

             

                                                                                                                          PaedDr. Emerita Holeková

                                                                                                                                     riaditeľ školy

             

          • Elokované pracovisko našej ZŠ

          • Nech sa páči, ponúkame k nahliadnutiu zopár fotografií, ako prebieha vyučovanie na elokovanom pracovisku našej ZŠ v priestoroch kultúrneho domu. Ako včielky tu pracujú nielen pedagógovia ale aj naši tretiaci!

            Viac fotografií nájdete TU

          • Deň zdravia a zdravej výživy 14.10.2020

          • Všetci vieme, že starostlivosť o zdravie je veľmi dôležitá. Pri príležitosti Dňa výživy sme pripravili žiakom tematické vyučovanie. Deti sa zábavným a zaujímavým spôsobom dozvedeli, čo je to zdravá strava, o dôležitosti pohybu a v neposlednom rade vytvorili krásne dielka z prírodnín.  

            Na zdravých dobrotách si veľmi pochutili.

            Ďakujeme, že sa všetci zapojili a rodičom patrí pochvala za prípravu zdravého občerstvenia.

          • Oznam

          •  

            Vážení rodičia,

            prihováram sa vám v týchto zložitých časoch, keď v mnohých okolitých školách už majú v karanténe niektorých pedagogických zamestnancov alebo aj celé triedy. Opatrenia ÚVZ SR  a ministerstva školstva majú za cieľ v tomto období minimalizovať sociálny kontakt a mobilitu ľudí, aby sa zabránilo nekontrolovateľnému šíreniu vírusu COVID 19. Navyše sa v našej obci vyskytujú ovčie kiahne a onedlho nás čaká nástup chrípkovej epidémie. V základnej škole dezinfikujeme, vetráme, robíme ranné filtre. Navýšili sme oddelenia ŠKD a strážime často oddelene 2-3 deti, len aby sme ich nemiešali. Chceme pomôcť rodinám a umožniť navštevovanie ŠKD aj naďalej.  Ešte si živo pamätáme, ako silno zasiahlo naše rodiny a peňaženky zatvorenie základných škôl v mesiacoch marec, apríl a máj. Ak nebudeme opatrní (všetci), môže sa stať, že nebudeme vedieť zabezpečiť dištančné vzdelávanie na takej úrovni ako na jar. V každej škole sú aj učitelia, ktorí patria do rizikových skupín a mali by sme k nim byť ohľaduplní. Pripomínam povinnosť zákonných zástupcov posielať do školy iba zdravé deti. V škole od dnes musia mať rúška aj žiaci 1. stupňa. O rúškach sa už popísalo veľa informácií aj dezinformácií. Každý chce pre svoje dieťa to najlepšie, preto vymieňajte rúška každý deň (2ks). Bohužiaľ sa stáva, že niektorí žiaci majú iba jedno rúško (nemôžu si ho v prípade ušpinenia a vlhkosti vymeniť) alebo nosia jedno rúško viac dní (čo už považujem za zdravotné riziko aj v bežnej situácii). ĎAKUJEM v mene zamestnancov školy rodičom, ktorí nás neohrozujú nezodpovedným konaním. 

            Milí rodičia, prosím vás, aby ste zvážili, či v tejto epidemiologickej situácii stojí za riziko usporadúvať detské oslavy, rodinné stretnutia a navštevovať cez víkendy starých rodičov v rizikových regiónoch. Prevencia znamená, že robím opatrenia „pre istotu“. Ak teraz nebudeme opatrní, možno prídu oveľa nepríjemnejšie obmedzenia. Prajem vám všetkým veľa zdravia. 

             

            V Kalinkove dňa 12.10.2020                                                                                       PaedDr. Emerita Holeková

             

             

             

          • Aktualizácia opatrení k 12.10.2020

          • Na základe nových opatrení, ktoré vydal ÚVZ SR a ministerstvo školstva ku dňu 12.10.2020 sa upravuje nosenie rúšok na prvom stupni základných škôl.

            Rúška sú na prvom stupni ZŠ od 12.10.2020 povinné. Preto odporúčame rodičom, aby si deti každý deň pribalili aj jedno rúško navyše, ktoré si môžu počas dňa vymeniť.

    • Kontakty

      • Základná škola Kalinkovo
      • Školská 194 90043 Kalinkovo Slovakia
      • 55796931
      • Zástupca riaditeľky: Mgr. Daniel Sládek, zastupca@zs-kalinkovo.sk
      • Riaditeľ ZŠ: PaedDr. Slavka Turková , riaditel@zs-kalinkovo.sk, tel. č. 0948 86 76 97
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje