• Dotazník

          • Poslať emailom triednej učiteľke, netreba vytlačiť. V prípade, ak máte technický problém a neviete tlačivo vypísať online, stačí ak telefonicky nahlásite odpovede na 0903480724 priamo riaditeľke školy.


            Dotaznik-na-zistenie-zaujmu.docx​​​​​​​

          • Otvorenie škôl

          • Brány školy sa opäť otvoria pre žiakov 1. až 5.ročníka od 1.júna. Momentálne vedenie školy pripravuje všetko potrebné, aby sme otvorili v súlade s nariadeniami vlády a dodržali predpísané podmienky. Tlačivá budú už o pár dní pripravené na stiahnutie na webstránke školy, aby si ich rodičia mohli pripraviť a priniesť so sebou na prvý deň v škole. Podrobnosti ohľadom Školského klubu detí, rozvrhu hodín a prevádzkového času školy sú momentálne v prípravnej fáze. Pokúšame sa zistiť, či je v súlade s nariadením, ak by sme dokázali umožniť nástup do školy aj našim šiestakom. Ak to nebude možné pre obmedzenia vlády, tak u nich bude pokračovať dištančné vzdelávanie. Rodičov bude škola osobitne kontaktovať. Okrem toho budeme všetky potrebné informácie zverejňovať aj na webstránke školy. Urobíme všetko pre to, aby sme v škole pripravili deťom bezpečný priestor. 

          • Oznam o poplatkoch

          • Prosíme rodičov, ktorí si ešte nezastavili na svojich účtoch platby za ŠKD, aby tak urobili od mesiaca apríl. Marec sa ešte platil. V prípade, že vám vznikne preplatok, tak vám bude po ukončení karanténnych opatrení vyúčtovaný.

            K ostatným poplatkom:

            1. Klokanko - podľa informácií organizátora súťaže. Prikladáme link. Informácie o termínoch a kódoch dostanú príslušní žiaci od triednych učiteľov.

            https://matematickyklokan.sk/?fbclid=IwAR2oEa_YeTsosmPGray1jizqDE33G9rrKCYi1cTXVJA0OW5bisECPWAQgww

            2. Škola v prírode- škola rokuje s cestovnou kanceláriou o vrátení zálohových platieb. Uplatnenie nároku na dotáciu od štátu bola posunutá, teda neprídete ani o možnosť vyčerpať 100 eur. Budeme priebežne informovať.

            3. Dental alarm- plánovaný program o ústnej hygiene pre prvákov - posúvame termín realizácie, teda program sa neruší. Uskutoční sa v čo najkratšom čase od znovuotvorenia školy.

          • Zmena spôsobu klasifikácie-oznam

          • V zmysle usmernenia ministerstva školstva zo dňa 20.4.2020 riaditeľka školy oznamuje spôsob a zmeny hodnotenia žiakov za 2.polrok školského roka 2019/2020 : 

            Riaditeľka ZŠ Kalinkovo rozhodla nasledovne:

            Podklady na hodnotenie získajú vyučujúci počas prerušenia vyučovania z portfólií žiaka, rozhovorom so žiakmi, konzultáciou s rodičmi. Ďalšími podkladmi sú projekty, riešenie úloh podľa zadania vyučujúcimi, samostatné praktické práce. Pri hodnotení bude vyučujúci primerane prihliadať na individuálne podmienky žiakov. Do úvahy sa budú brať aj známky, ktoré v 2.polroku získali žiaci pred prerušením vyučovania v čase do 9.3.2020 a sú riadne zapísané v klasifikačných hárkoch. 

            žiaci 1.ročníka - budú na koncoročnom vysvedčení hodnotení slovne.

            žiaci 2.-6.ročníka budú hodnotení slovne - absolvoval vo všetkých predmetoch.

            Vo výnimočných prípadoch riaditeľka školy môže pred postupom do ďalšieho ročníka nariadiť komisionálne skúšanie žiakov, ak neplnili požiadavky vyučovania na diaľku. Komisionálne skúšanie sa bude realizovať po obnovení prevádzky školy. Návrhy na komisionálne skúšanie môže dať vyučujúci ľubovoľného predmetu. Návrh prerokuje pedagogická rada. Komisionálne skúšanie sa bude týkať žiakov, ktorí počas prerušenia vyučovania neplnili ciele vyučovania, nezúčastňovali sa v dostatočnej miere online hodín, alebo neposkytovali  vyučujúcim spätnú väzbu zo subjektívnych príčin. 

            V Kalinkove, dňa 20.4.2020 PaedDr. Emerita Holeková

          • Zapožičanie tabletu zo školy

          • V čase prerušenia vyučovania pomáhame rodinám bez vybavenia, resp. viacdetným rodinám, kde je
            v týchto dňoch núdza o zariadenia. Podmienkou je iba, aby bol záujemca žiakom našej školy. Tablet
            môžete doma použiť na online vyučovanie a prácu s digitálnym obsahom učiva podľa zadaní učiteľov
            alebo na stránke https://www.ucimenadialku.sk/zdroje/

            Záujemci si môžu vyzdvihnúť tablet s nabíjačkou v tieto dni: 1. apríla (streda), 2.apríla (štvrtok)
            a 3.apríla (piatok), vždy v čase od 8:00 do 9:00. V škole treba zazvoniť a počkať, kým zamestnanec
            školy príde dole ku dverám. Do školy nevstupujte, prosím. Tablety požičiame v poradí, v akom
            prídu záujemci. Celkovo je ešte k dispozícii cca 15 kusov.

            V Kalinkove, dňa 31.3.2020 riaditeľka ZŠ E. Holeková

          • Príhovor riaditeľky školy

          • 26.3.2020

            Vážení rodičia, milé deti!

            dovoľte, aby som sa s vami podelila o zopár myšlienok... Možno čakáte konkrétne informácie, ale nevieme dokedy bude prerušenie vyučovania trvať. Pán minister viac-menej sľúbil, že cez prázdniny sa učiť nebude. Ohľadom hodnotenia si viem predstaviť situáciu, že namiesto známok budú mať žiaci z niektorých predmetov "absolvoval", alebo slovné hodnotenie. Najčastejšie zaznieva z verejnosti (rodičovskej aj učiteľskej) STRACH. Strach a obavy, ako sa preberie UČIVO. K tomuto sa chcem vyjadriť. Plne si uvedomujem rôznorodosť domáceho zázemia našich žiakov. Pracujúci rodičia, nezaopatrení súrodenci, narušený chod domácností, nedostatočné softvérové vybavenie, ...naozaj v každej rodine riešime situácie, ktoré sú nové a musíme sa s nimi zo dňa na deň vysporiadať. Preto chcem zdôrazniť, že v tejto situácii nechceme vnášať do rodín ďalší stres z povinnosti posielať do školy vypracované úlohy a zo strachu zo zlého hodnotenia. Celý pedagogický zbor našej školy je k dispozícii (emailové kontakty na stránke školy), aby poskytol na požiadanie rodičom a žiakom podporu, pomoc a poradenstvo. Raz týždenne budeme uverejňovať námety a odporúčania na domáce učenie- tieto však berte skôr ako inšpiráciu  na vyplnenie času detí, nie ako povinnosť. K dispozícii na konzultácie je aj naša školská špeciálna pedagogička, hlavne pre rodičov žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Filozofiou našej školy je vyrovnávať šance detí z rôzneho prostredia a nie prehlbovať rozdiely medzi nimi. Nemyslíme si, že je správne na diaľku organizovať rodinám režim dňa a určovať im, kedy sa chcú venovať vzdelávaniu svojich detí. Vy najlepšie viete, či vám viac vyhovuje sadnúť si k učeniu dvakrát za týždeň, alebo radšej každý deň na kratší čas. Samozrejme deťom pomôže, ak im budete venovať pozornosť a skontrolujete ich prácu, aby úplne nevypadli z povinností. Veľa ich chváľte, tak ako to robíme aj my v škole, aj keď sa vám výkon nezdá perfektný- oceňte snahu a osobný pokrok. Ste teraz učiteľmi vašich detí, máte príležitosť ukázať, ako si predstavujete dobrého učiteľa. Buďte trpezliví, chápaví, spravodliví...skrátka presne takí, ako očakávate od pedagógov v školách.

             V minulom storočí často pretrvávala predstava o vzdelávaní žiakov, že žiaci sú akési prázdne nádoby, ktoré treba v škole naplniť informáciami....Dnes v roku 2020 už školy plnia úplne inú funkciu. Sú bezpečným priestorom na sociálnu interakciu detí s okolitým svetom. Dobrá školy učí deti, ako si treba z obrovského množstva informácií vybrať tie, ktoré sú relevantné. Učíme deti v škole nielen UČIVO, ale v prvom rade životné zručnosti, napríklad vravieť pravdu, neklamať. Byť súcitným voči iným ľuďom. Učíme ich zdravému životnému štýlu, ochote pomôcť iným, spolupráci. Som presvedčená, že tomuto všetkému ich môžete práve v tomto období učiť aj vy doma a nepotrebujete k tomu ani učebnice, ani inštrukcie z ministerstva školstva. V posledných rokoch sa veľa hovorí o tom, že vysedávanie pred počítačom deťom škodí...prečo by sme ich teraz mali vo zvýšenej miere počítačom  vystavovať? Hovorí sa o tom, že učenie je málo prispôsobené záujmu a potrebám detí. Práve teraz môžeme každému dieťaťu umožniť, aby si vybralo, čo sa chce učiť, bez toho, aby mu to niekto prikazoval- môže sa spolupodieľať na obsahu učiva. Možno niektorí žiaci chcú svoj čas venovať kresleniu, iní môžu skúsiť nejaký hudobný nástroj, alebo si čítať. Berme to ako príležitosť. Berme to ako darovaný čas. Dôverujme si navzájom. Dôverujme našim deťom. Na upokojenie vám chcem pripomenúť, že naša generácia zvládla učivo ZŠ za 8 rokov a dnes nato majú 9 rokov :) Chcem tým naznačiť, že mimoriadne situácie vyžadujú mimoriadny postup a preto je v hre aj presúvanie učiva z ročníka do ročníka, úprava štátneho a školského vzdelávacieho programu a celkom určite to nebude na škodu detí. Všetci učitelia by boli radšej v škole s deťmi, pozdravujú vás do vašich domovov a prajú veľa zdravia a rodinnej pohody. Emerita Holeková- riaditeľka ZŠ Kalinkovo

          • INFOLINKA

          • Milí rodičia,

            ak by ste potrebovali o niečom sa informovať v čase 8:00 - 11:00 môžete kontaktovať toto telefónne číslo - 0903480724 (Emerita Holeková). V čase 9:00 - 10:00 môžete kontaktovať špeciálnu pedagogičku Ivanu Gallé - 0905938459.

            Zároveň vás chceme upozorniť na portál, ktorý bol dnes spustený - https://www.ucimenadialku.sk/

            Nájdete tu všetky dôležité termíny, usmernenia, užitočné zdroje a odkazy. 

          • Oznam

          • Milí rodičia a žiaci,

            chceli by sme vás upozorniť na novú sekciu na webovej stránke - Domáce učenie. Učitelia v nej postupne aktualizujú učivo. Odporúčame pravidelne sledovať túto sekciu, ak by sa náhodou niečo zmenilo. Okrem domácich úloh v nej nájdete aj tipy na aktivity s deťmi so ŠVVP a ďalšie aktivity ako zlepšiť deťom túto náročnú situáciu. 

            V prípade otázok môžete kontaktovať vyučujúcich e-mailom. E-mailové adresy učiteľov sa nachádzajú v sekcii "Kontakty na učiteľov". 

            Prajeme príjemné prežitie týchto nasledujúcich dní :) 

          • ŠIESTACI- učivo počas prerušenia vyučovania

          • priebežne doplníme...

            MAT - tréning a opakovanie učiva z Hravej Matematiky, pokračovať až do konca PZ, každý koľko stihne

            SJL- slohová prácadopracovať podľa zadaných inštrukcií, pozri s.59,60 osnova

            Príslovky- zopakovať učivo 5.ročníka

            Pravopisný semafór- s. 34-37

            Priama reč- s.68,69 naštudovať 70,71 písomne

            Povinné čítanie- Staré grécke báje a povesti celú knihu- pís.záznam o 1 povesti podľa výberu

            ANJ -  dokončiť si všetky cvičenia z učebnice (okrem cvičení, na ktoré je potrebné nahrávky) a pracovného zošita - lekcia č.3

                    - učiť sa nepravidelné slovesá cez webovú stránku wocabee.app

            DEJ - naštudovať si posledné učivo zo starovekého Grécka (Macedónia a Helenistický svet) a spraviť si z učiva poznámky, preopakovať si staroveké Grécko

            HUV - pracovať na dohodnutých prezentáciách

            GEO - opakovanie učiva z internetovej stránky geografia.estranky.sk, príroda Ameriky - podnebie, typy krajín, povrch, rieky, jazerá, Austrália a Oceánia + Nový Zéland, práca s geografickým atlasom, všetko o čom sa učíme vedieť nájsť v atlase. Pozrieť náučné videá s aktuálnou tématikou: you tube: rady na cesty - rady na cesty východom USA, Peru, Karibik, Brazília, Mexiko,  Austrália a Oceánia. Vypracovať projekt (spracovať jednu krajinu ako prezentáciu + výstup na hodine) výber je dobrovoľný.

            BIO - opakovanie učebnice po str. 62, vypracovať projekt (v prírode nájsť jeden list z dreviny a jeden list z byliny, nalepiť ho na tvrdý papier, opísať jednotlivé časti podľa učebnice ale len tie, ktoré sú na liste viditeľné + určiť názov rastliny a byliny).

            TECH - každý robí zadaný projekt

            ON - vypracovať projekt (čo obdivujem na svojich rodičoch (projekt minimálne 1000 písmen)

          • PIATACI - učivo počas prerušenia vyučovania

          • SJL  - učebnica str. 111 - 121

                    - pravopisný semafór celý zošit

            LIT   - prečítať 2 povesti a napísať obsah

            MAT - učebnica časť II. str. 79 -91, + tlačiteľné prílohy vzadu v učebnici

            ANJ - dokončiť si všetky cvičenia z učebnice, (vynechať cvičenia, na ktoré je potrebné nahrávky) a PZ - lekcia 3

            DEJ - naštudovať nasledujúce 2 učivá z učebnice, ( Ako ľudia spoznávali sily prírody, Ako si človek zmenšoval svet)

            GEO - opakovanie po str. 43, naštudovať str. 44 - 51, vypracovať projekt na tému "Vodopády" - vznik, základné informácie, popísať slovenský vodopád (foto, popis)

            BIO - opakovanie do str. 62, Projekt 1. - nakresli a popíš 2 vodné a 2 brehové rastliny, Projekt 2. - nakresli a popíš brehové živočíchy z učebnice

            TECH - práca na zadanom projekte

            INF - opakovanie prstokladu, opísať text podľa vlastného výberu (min. 1000 slov)

             

    • Kontakty

      • Základná škola Kalinkovo
      • Školská 194 90043 Kalinkovo Slovakia
      • 55796931
      • Zástupca riaditeľky: Mgr. Daniel Sládek, zastupca@zs-kalinkovo.sk
      • Riaditeľ ZŠ: PaedDr. Slavka Turková , riaditel@zs-kalinkovo.sk, tel. č. 0948 86 76 97
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje