• Živé múzeum

          • Naše deti ukázali, že učenie môže byť zaujímavé, zábavné a hravé. V našom živom múzeu si mohli študenti prezrieť a osobne sa stretnúť s najväčšími slovenskými osobnosťami. Obrovské ĎAKUJEM patrí našim úžasným žiakom a rodičom za ich pomoc. Tešíme sa už na ďalšie akcie, na ktorých nás opäť prekvapia so svojou originalitou a fantáziou.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy, Školská 194 v Kalinkove oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

                                                                                     p o s k y t u j e

                  žiakom 1. – 9. ročníka Základnej školy v Kalinkove riaditeľské voľno dňa 16. septembra 2022 (piatok).

            V prevádzke nebude školská jedáleň ani školský klub detí.

            Riadne vyučovanie podľa rozvrhu hodín bude pokračovať v pondelok 19. septembra 2022.

          • Organizačné pokyny platné od 5.9.2022

          • Vážení rodičia a žiaci,

            zasielame Vám informácie k otvoreniu školského roka 2022/23. Prosíme o prečítanie a ich dodržiavanie.

            Ďakujeme,

                                                                                                                         vedenie školy

            Organizacne pokyny od 5.9.2022.pdf

          • Pozor - zmena v poskytovaní dotácií na stravu od 1.7.2022!

          • Vážení rodičia,

            od 1.7.2022 dochádza k zmenám  v poskytovaní dotácií na stravu. O dotáciu na stravu môžu žiadať rodičia detí, ktorých


            • dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi podľa § 4 ods. 3 písm. b) zákona, (potrebné doložiť potvrdenie , že ide o dieťa v hmotnej núdzi),
            • dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške životného minima podľa § 4 ods. 3 písm. b) zákona (potrené doložiť potvrdenie, že ide o dieťa v životnom minime)
            • dieťa bez nároku na daňový bonus podľa § 4 ods. 3 písm. c).  Nárok na poskytnutie dotácie na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) o dotáciách preukazuje rodič dieťaťa vo veku do 15 rokov novým čestným vyhlásením o neuplatnení si daňového bonusu. Všetky tlačívá je možné vytlačiť si na odkazoch nižšie. 

            Predkladanie dokladov súvisí s poskytovaním dotácie na stravu  na obdobie od 1.9.2022 do 31.12.2022.

            Prosíme rodičov, ktorí budú žiadať o dotáciu na stravu, aby kontaktovali vedúcu jedálne p. Konrádovú najneskôr do 5.8.2022.

            Informacia_k_dotaciam_na_stravu-zmeny.pdf

            Formular_na_posudenie_prijmu_UA-SK_(1).pdf

            Formular_na_posudenie_prijmu_UA-SK.pdf

            cestne_vyhlasenie_od_01_07_2022.pdf

                                                                                                                                vedenie školy

          • Ako v septembri?

          • Priebeh vyučovania počas rekonštrukcie budovy školy

               Milí rodičia a zákonní zástupcovia. Škola je vysťahovaná a pripravená na rekonštrukciu. Ďakujeme rodičom, ktorí prišli fyzicky pomôcť aj celému kolektívu zamestnancov. Odhadovaná dĺžka stavebných prác sú minimálne tri mesiace, s prácami sa začína už v júli.

               Pre žiakov bude mesiac september vyzerať nasledovne - 1. a 2. ročník sa bude učiť v učebniach na Obecnom úrade Kalinkovo. Žiaci 3. a 4. ročníka sa budú učiť v kultúrnom dome. Pre celý prvý stupeň bude samozrejme k dispozícii ŠKD.

               Žiakov 2. stupňa a ich zákonných zástupcov budeme o priebehu a mieste septembrového vyučovania informovať posledný augustový týždeň prostredníctvom Edupage a triednych učiteľov. Našou snahou bude minimalizovať dištančné vyučovanie, ale všetko závisí od priebehu rekonštrukčných prác a priestorových možností obce.

               Za pochopenie ďakujeme a v mene všetkých učiteľov a vychovávateľov prajeme príjemné prežitie letných prázdnin. 

             

          • Sťahovanie základnej školy

          • Základná škola v Kalinkove rozširuje svoje kapacity a zároveň realizuje prestavbu už existujúcich priestorov v škole. Cieľom je zvýšiť kapacitu základnej školy a priestory obnoviť tak, aby sa vytvorilo estetické a moderné prostredne na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu pre žiakov.

            V areáli školy už prebiehajú stavebné práce. Práce v interiéri začnú začiatkom letných prázdnin. Sťahovanie školy zabezpečí obec Kalinkovo. Aby sme urýchlili prestavbu, chceme požiadať o pomoc pri sťahovaní aj rodičov. Touto cestou chceme poprosiť  rodičov o pomoc na plánovanej brigáde, ktorá sa uskutoční v dňoch 30.6 a 1.7.2022 od 9,00 hod. do 13,00 hod. Pre žiakov z prvého stupňa vieme dňa 30.6.2022 zabezpečiť dozor pre nápomocných rodičov, a to v čase od 9,00 do 13,00 hod. V prípade, že máte záujem pomôcť škole, poskytnite informáciu triednemu učiteľovi. 

            Uvítame, ak niekto z rodičov vlastní dodávku alebo nákladné auto a má snahu pomôcť pri tejto dobrovoľnej aktivite.V prípade záujmu o pomoc kontaktujte zástupcu základnej školy p. Sládeka.

            Pomocníkov čaká občerstvenie :-).  

            Veríme, že z vynoveného prostredia budú mať radosť naši žiaci, ich rodičia a všetci zamestnanci základnej školy. 

             

                                                                                                                               PaedDr. Slavka Turková

             

          • Gratulujeme!

          • Veľká gratulácia patrí naším prváčkam, ktoré sa dňa 16.6.2022 zúčastnili tanečno-choreografickej súťaže konanej v Maďarsku. Získali úžasné druhé miesto v  mini kategórii. Rovnako gratuluje ja Vanese Gavaľovej žiačke 6. ročníka za 2. miesto v Show - Kleopatra  a 3. miesto v Disko - Bad guy.

          • Hurá von!

          • Pobyt vonku a s ním spojené aktivity pomáhajú deťom pri učení. Takto to zvládli naši prváci na hodine matematiky a slovenského jazyka.

          • Malkia Park

          • Dňa 8.6.2022 navštívili deti v rámci ŠKD Malkia park v Orechovej Potôni. Ako sa deti dozvedeli, cieľom tejto ZOO je zachraňovať zvieratá, o ktoré sa ľudia nedostatočne alebo nevhodne starajú. Deti mali možnosť vidieť mačkovité šelmy, medvede, surikaty, lamu a mnoho ďalších cudzokrajných aj domácich zvierat. Všetky zvieratká mali dostatočne veľké výbehy, je o nich naozaj dobre postarané. Na konci prehliadky sme sa ešte občerstvili a pohrali sa na preliezačkách. Výlet sa nám veľmi páčil a určite sa do Malkia Parku ešte vrátime.

            pani vychovávateľka - Awwadová Lajla

          • Zážitková hodina prírodovedy v 3. ročníku

          • Prečo učiť, či vyučovať len prostredníctvom klasickej učebnice? Prečo nevyužiť na vyučovacích hodinách prírodovedy ako názorné živé pomôcky zvieratá, ktoré si žiaci priniesli z domu?  Vyučovacia hodina sa tak pre žiakov stala zábavná a zároveň poučná, miestami aj trochu hlučná, samozrejme od radosti, že mohli tieto zvieratá skúmať v ich bezprostrednej blízkosti, vďaka čomu sa mohli detailne oboznámiť s ich vonkajšou stavbou tela, znakmi, jednotlivými časťami tela. 

            tr. učiteľka - Nikoleta Sideris

          • Učíme sa navzájom

          • V mesiaci jún žiaci druhého a ôsmeho ročníka realizujú rovesnícke vyučovanie, ktoré sme nazvali  ,,Ôsmaci druhákom a druháci ôsmakom". Každý ôsmak má na starosti dvoch žiakov a na hodinách s nimi rieši zadané úlohy. Na každej hodine pracujú s iným učiteľom. Ôsmaci si tak môžu vyskúšať aj tú druhú stranu a uznali, že to je dosť ťažké udržať pozornosť dieťaťa, vysvetliť mu niečo a byť trpezlivý. Ani druháci nezaháľali a prezentovali svoje vedomosti hlavne čo sa týka pravopisu :-).

            pani učiteľky - Lívia Patrnčiaková, Ľudmila Solárová

          • Beseda so včelárom

          • Pri príležitosti Svetového dňa včiel sme si k nám do školy pozvali pána včelára. Žiakov  zasvätil do tajomného sveta včelieho spoločenstva, ich poslania v prírode či deľbe práce medzi sebou. Svoje rozprávanie obohatil o poznatky, ktoré žiaci nenájdu ani vo svojich učebniciach. Na ukážku si so sebou priniesol včelárske náradie a výrobky. Zaujímavá bola i tá časť, ktorá hovorila o produktoch včiel. Väčšina z nás sa domnievala, že je to med či vosk. Dnes už vieme, že je to i jed, peľ, propolis či včelia materská kašička. Beseda sa žiakom veľmi páčila a touto cestou ďakujeme pánovi včelárovi.

          • MDD v našej škole

          • Každoročne je na celom svete jeden deň venovaný deťom. Je to Medzinárodný deň detí. Ani my na našej škole sme na nich nezabudli a vymenili sme učebnice a perá za kopec športových aktivít, ktoré priniesli veľa radosti, smiechu a zážitkov.

            Po športových aj umeleckých výkonoch nasledovala sladká odmena. Najväčším a najsladším prekvapením pre nás bola zmrzlina, ktorú ako sponzorský dar poskytla Zmrzlina u Marečka.

          • Dúhový autobus

          • Vo sťvrtok 26.5.2022 k nám dorazil Dúhový autobus. S autobusárom Hugom deti zažili radostnú cestu okolo sveta. Spoznali nové krajiny a nových kamarátov a zistili, aký je svet pestrofarebný ako dúha. Deti sa počas predstavenia aktívne zapájali a boli súčasťou príbehu.

            Za inšpiratívne predstavenie ďakujem a tešíme sa na nové predstavenie. 

          • Exkurzia - hvezdáreň Hlohovec

          • Dňa 23.5.2022 sa triedy druhého stupňa vybrali na exkurziu do hvezdárne v Hlohovci.

            Mesto Hlohovec ako jedno z mála miest na Slovensku, sa môže pochváliť hvezdárňou a planetáriom zároveň. Observatórium v Hlohovci už vyše 50 rokov vykonáva osvetovú a vzdelávaciu činnosť v oblasti astronómie.

            Observatórium má k dispozícii kvalitnú pozorovaciu techniku. Disponuje druhým najväčším ďalekohľadom na Slovensku. Vo hvezdárni realizovali pozorovania aj naši žiaci.

            Súčasťou hvezdárne je aj planetárium. V sále je umiestnené planetárium,  ktoré umožnilo žiakom vidieť na kopule umelú oblohu, Slnko, Mesiac, planéty, hviezdy viditeľné voľným okom,

            Exkurzia sa nám páčila. Nové poznatky využijeme na vyučovaní biológie, geografie, náboženstva, ale aj na hodiných slovenského jazyka.

          • Návšteva dopravného ihriska

          • Dňa 17.5.2022 žiaci prvého stupňa absolvovali dopravnú výchovu s odborníkmi na dopravnom ihrisku v Galante. Žiaci nadodobudli vedomosti nielen prostredníctvom teórie, ale aj praktickej časti, ktorá sa vykonávala na dopravných prostriedkoch (bicykloch, kolobežkách, odrážadlách) v simulovanej dopravnej premávke na veľkom a modernom dopravnom ihrisku. Dopravné ihrisko bolo vybavené dopravným svetelným signalizačným zariadením (semaformi) na križovatke, železničným priecestím so závorami, digitálnym meraním teploty vozovky a ovzdušia, meraním aktuálnej rýchlosti jednotlivých účastníkov cestnej premávky, svetelným signalizačným zariadením, zvislým a vodorovným dopravným značením, kruhovým objazdom a ostatnými prostriedkami napodobňujúcimi reálne dopravné situácie v  predmetnej oblasti. Aj napriek tomu, že deň začal daždivo, sa počasie napokon umúdrilo a žiaci prežili krásny deň.

          • Beseda so spisovateľkou

          • Vo štvrtok 12.5.2022 do našej školy zavítala pani spisovateľka M. Vrkoslavová - Ševčíková so svojim manželom a kokršpanielom Gordonom. Vždy sa teší na podobné stretnutia. Podľa pani spisovateľky je to vždy iná beseda, iné deti, iná nálada, iné otázky. Lepších spoločníkov ako deti autorka nepozná. Keď ju naši žiaci zasypali množstvom otázok, žiadna z nich nezostala nezodpovedaná a z každej jej odpovede vyžarovala láska k slovu, k životu, k deťom a k zvieratám. Vo veľmi príjemnej a úsmevnej atmosfére sa naši žiaci veľa dozvedeli o jej živote. Pani spisovateľka žiakom predstavila aj svoje knihy napr. Šťastná Ježibaba, Život na štyroch labkách či Čokoládový havkáč. Predstavila tradičné rozprávky v netradičnom spracovaní. Po skončení besedy si žiaci mohli zakúpiť knihy, ktoré im s radosťou podpísala spolu s Gordonom.

    • Kontakty

      • Základná škola Kalinkovo
      • Školská 194 90043 Kalinkovo Slovakia
      • 55796931
      • Zástupca riaditeľky: Mgr. Daniel Sládek, zastupca@zs-kalinkovo.sk
      • Riaditeľ ZŠ: PaedDr. Slavka Turková , riaditel@zs-kalinkovo.sk, tel. č. 0948 86 76 97
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje